HomeChefs Logo
Sök på HomeChef...
HemArtiklarGhee - vad är det nu då?
Article cover

Ghee - vad är det nu då?

Klarifierat smör, smörets rena, starkare kusin

Author AvatarTheodore Ketling • 5 maj 2025
4 min läsning

Vanligt smör är gott. Men det bränner lätt, skvätter i pannan och beter sig lite som en osäker tonåring när temperaturen skruvas upp. Klarifierat smör, däremot – det är den vuxna versionen. Stabilt, smakrikt och redo för riktig stekyta. Tänk dig smöret som har gått på internatskola i Schweiz och kommit tillbaka med både självförtroende och förmåga att hantera press.

Vad är klarifierat smör (ghee)?

Klarifierat smör, eller ghee som det ofta kallas i indisk matlagning, är helt enkelt smör där vattnet och mjölkproteinerna har avlägsnats. Kvar blir det rena smörfettet – gyllengult, nötigt i smaken och betydligt mer värmetåligt än vanligt smör.

Du får alltså:

  • Högre rykpunkt (tål mer värme utan att brännas)
  • Längre hållbarhet (flera veckor i rumstemperatur, månader i kylskåp)
  • Intensivare smörsmak (som vanligt smör fast i HD-upplösning)

Tänk på det som smörets renare, mer fokuserade kusin som har tagit bort allt onödigt bagage och helt enkelt presterar bättre under press.

Varför ska man använda det?

Där vanligt smör bränner vid ca 150 °C, håller klarifierat smör ihop ända upp mot 250 °C. Det gör det perfekt för högtemperaturstekning – till exempel kött, fisk eller skaldjur som ska ha krispig yta utan att ligga och bada i bränt skum.

Dessutom slipper du vatten som bubblar och kyler ner pannan. Resultatet blir torrare, jämnare stekning med mer kontroll. För den som verkligen bryr sig om slutresultatet är det som att gå från automaten i bilen till manuell växellåda – plötsligt har du mycket mer kontroll över körupplevelsen.

Vissa kockar svär faktiskt att det är omöjligt att få en riktigt bra stekyta utan klarifierat smör. Vi skulle inte gå så långt, men skillnaden är faktiskt anmärkningsvärd – särskilt på dyrare råvaror som en fin entrecôte eller pilgrimsmusslor där varje detalj räknas.

Så gör du eget klarifierat smör

Du behöver:

  • Osaltat smör (gärna minst 250 g för att det ska vara värt mödan)
  • En kastrull med tjock botten
  • En finmaskig sil eller kaffefilter
  • Fem minuters tålamod (även om du egentligen ville börja laga mat för tio minuter sedan)

1. Smält långsamt

Lägg smöret i en kastrull på låg värme. Låt det smälta utan att röra runt. Som med så mycket i köket handlar detta om tålamod – högt tempo ger sämre resultat.

2. Skumma av ytan

När det börjar bubbla lätt, bildas ett vitt skum på ytan. Skumma av försiktigt med en sked. Detta är en del av mjölkproteinerna som du vill bli av med.

3. Låt bottensatsen sjunka

Det som ser ut som grumligt slam i botten är resten av mjölkproteinerna. Låt smöret stå på värmen tills det klarnat och du ser tydligt att fettet separerat sig. Det bör vara genomskinligt gyllengult när det är klart. Om du vill ha mer nötig smak kan du låta det puttra någon minut extra tills det blir lite mörkare – men håll ögonen på det, övergången från "nötigt" till "bränt" går snabbare än en tonåring kan säga "jag har inte gjort något".

4. Sila bort bottensatsen

Häll försiktigt genom en sil med kaffefilter eller silduk – men undvik att få med bottenslammet. Detta moment kräver lugn och stadig hand. Tänk dig att du desarmerar en bomb, fast med mycket godare resultat om du lyckas.

5. Häll upp och förvara

Förvara i tätslutande burk. Klarifierat smör håller flera veckor i rumstemperatur och ännu längre i kyl. Detta är anledningen till att ghee blev så populärt i Indien långt innan kylskåpets tid – det håller sig när vanligt smör skulle blivit en biologisk krigszon.

När passar det bäst?

  • När du vill stekytor utan bränt smör – perfekt för kött, fisk och skaldjur
  • När du lagar mat med lång tillagningstid i panna – ghee håller kvaliteten hela vägen
  • I såser som inte ska skära sig (ex. bearnaise) – stabilare än vanligt smör
  • När du vill ha intensiv smörsmak utan skvätt eller rök – ingen mer hostande familj när du steker biff
Media

Köpa färdigt eller göra eget?

Nuförtiden finns ghee att köpa i välsorterade matbutiker, ekologiska affärer och indiska specialbutiker. Det är bekvämt att ha en burk i skafferiet, men prisskillnaden jämfört med att göra eget är värd att notera – ofta kostar det tre gånger så mycket som motsvarande mängd smör.

Det du köper färdigt håller dock samma kvalitet som hemmagjort, så valet handlar mest om tid kontra pengar. Många premiummärken säljer också ghee gjort på gräsuppfödda kors mjölk, vilket vissa hävdar ger en ännu rikare smak.

Ett ord på vägen

Ja, det tar några minuter extra att förbereda klarifierat smör. Men det är en av de där små detaljerna som skiljer vardagsmat från något minnesvärt. När du väl har provat skillnaden i en riktigt varm panna kommer du förmodligen göra som många av oss: ha en burk stående redo för de tillfällen när det verkligen betyder något.

Och om någon frågar varför du lägger tid på sådant här? Du kan alltid citera den gamla kockvisdomen: "Skillnaden mellan bra och fantastiskt sitter i detaljerna."** Eller som vi säger på HomeChefs: "För att det är värt det, och för att du kan." **

Laddar kommentarer...

Cookie-inställningar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbplats, personalisera innehåll och annonser, tillhandahålla funktioner för sociala medier och analysera vår trafik. Vi delar också information om din användning av vår webbplats med våra partners för sociala medier, annonsering och analys.