Sommrig jordgubbstårta
Det blir inte mer sommar än så här.
Vad vore midsommar utan jordgubbstårta? Den här varianten är en enkel men vacker klassiker med sockerkaksbottnar, vaniljsås, jordgubbssylt, vispad grädde och rikligt med färska jordgubbar. En liten twist är att jordgubbarna marineras i flädersaft – gärna hemlagad – vilket ger en blommig fräschör som lyfter smakerna. På toppen syns klasar av fläderblommor, som också används som ätbar garnering för en extra somrig känsla. Skivade jordgubbar runt kanten ger en festlig och prydlig look. Den här tårtan är lika självklar till midsommar som till vilket somrigt födelsedagsfirande som helst.
Ingredienser
Grädde och fyllning
- vispgrädde3 dl
- aniljsocker1 matsked
- jordgubbar2 dl(till fyllningen)
- flädersaft3 matskedar(koncentrerad)
Bottnar
- sockerkaksbottnar1 paket
Garnering
- jordgubbar1 liter(färsk)
- fläderblommor knippe(valfritt men vackert)
Gör så här
- 1
Marinera jordgubbarna till fyllningen Skiva ca 1,5 dl jordgubbar och lägg dem i en skål. Häll över flädersaft och låt dem marinera i minst 30 minuter, gärna längre i kylskåp.
- 2
Vispa grädden Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker tills den är fast men fluffig. Ställ i kyl.
- 3
Montera lager 1 Lägg den första sockerkaksbottnen på ett tårtfat. Bred ut vaniljsåsen och toppa med de marinerade jordgubbarna.
- 4
Montera lager 2 Lägg på den andra bottnen och tryck till försiktigt Bred ut vaniljsåsen och toppa med de marinerade jordgubbarna.
- 5
Toppa med grädde Lägg på den sista bottnen och täck hela tårtan med den vispade grädden – ovanpå och runt kanterna.
- 6
Dekorera Garnera med rikligt med färska jordgubbar – hela och skivade. Toppa gärna med ätbara blommor för en somrig och vacker finish.
Näringsvärden
per portion
| Energi | Fett | Mättat | Kolhydrater | Socker | Fiber | Protein | Salt |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 311.1 kcal | 18.5 g | - | 32.9 g | 19.1 g | 1.8 g | 3.4 g | 0.3 g |